Byt Stalinovho vnuka v Moskve vykradli

05.04.2013 Celý región

Moskva (TASR) - Moskovský byt vnuka sovietskeho vodcu Josifa Stalina vykradli neznámi páchatelia. Informoval o tom dnes ruský spravodajský server Gazeta.ru s odvolaním sa na vyhlásenie Leonida Žuru, advokáta Jevgenija Džugašviliho.
Do bytu sa zlodeji vlámali v čase, keď bol Džugašvili mimo Moskvy. Susedia, ktorí si všimli vylomené dvere, zalarmovali políciu a tá byt zapečatila. Ako uviedol advokát, z bytu zmizol počítač a vŕtačka. Bez povšimnutia zlodeji nechali fľaše koňaku i obrazy namaľované Stalinovým pravnukom.
Advokát je presvedčený o tom, že krádež môže súvisieť s najnovšími aktivitami jeho mandanta, ktorý sa snaží dokázať, že Josif Stalin nenariadil fyzickú likvidáciu poľskej vojenskej elity v Katynskom lese príslušníkmi sovietskej NKVD.
Tragická udalosť z roku 1940 je veľkou traumou pre poľskú spoločnosť a zaťažuje rusko-poľské vzťahy už dlhé roky.
Jevgenij Džugašvili je jediným z ôsmich vnukov Stalina, ktorý splnil jeho sen a stal sa dôstojníkom z povolania. Na vojenskej akadémii vyštudoval za špecialistu na rádiové spojenie, niekoľko rokov pracoval na kozmickom programe u Sergeja Koroľova.
Neskôr vyštudoval históriu, ako docent prednášal na vojenských vysokých školách. Žije striedavo v Moskve a v Tbilisi.
 

Vyberte región